5 frågor till…

…Henny Fosnes, som till sommaren är färdig gymnasielärare i ämnena fysik och matematik

Varför har du valt att läsa till lärare?
Det var faktiskt inte min plan från början. Direkt efter gymnasiet började jag läsa fysik men hoppade snabbt av eftersom jag kände att jag behövde en paus från studierna. Jag började istället jobba, och fick möjligheten att utbilda mina kollegor inom kaffe. Att det kunde vara så roligt och givande att lära ut förvånade mig! Därefter kändes ämneslärarprogrammet ganska självklart. Fysik och matematik kändes också självklart då jag alltid älskat ämnena. Nu är jag inne på min sista termin och har inte tvekat en sekund.

Du planerar att ta både en kandidatexamen och en ämneslärarexamen, hur kommer det sig?
Det började med att jag visste att ämneslärareprogrammet och fysikprogrammet läser samma eller liknande kurser, så jag undrade om det gick att göra ett examensarbete och ta en dubbel examen. Möjligheten fanns, och efter det var det bara att tuta och köra. Jag gillar att ha möjligheten att någon gång i livet kunna ta en master i fysik och sedan tycker jag att det är ganska fräckt också. Fysik och matematik anser jag är något av det coolaste vi har. Så om en möjlighet ges att enklare bredda sina kunskaper inom dessa ämnen – varför inte göra det liksom? Det är ju asfräckt.

Vad är det bästa med fysik?
*skratt* Finns det ens något som är mindre bra? Allt med fysik är väl bäst? Nej, men skämt åsido. Det absolut bästa med fysik är att det alltid finns mer att upptäcka och förstå. Alltså det är ju med hjälp av fysiken som vi förstår världen. Hur och varför den fungerar som den gör. Allt från världens minsta beståndsdelar till hela universum. Är det inte coolt?

Allt man behöver göra är att ställa sig frågan; varför? Och så finns fysiken där som en gammal sund vän som kan ge dig svaret på frågan. Personer som arbetar med vetenskap anser jag är vår världs magiker. Tror ni Gandalf eller Dumbledore hade varit så pass grymma på magi utan kunskap? Absolut inte. Kunskap om världen ger oss möjlighet att utvecklas och utveckla.

 Hur ser du på jobbmöjligheterna i framtiden?
Jobbmöjligheter finns. Det är en sådan jäkla brist på fysik – och mattelärare vilket innebär att jobb finns. Jag ser verkligen fram emot att komma ut i arbetslivet. Även fast jag älskar livet som student så kommer det bli så otroligt spännande att få börja undervisa.

Vad skulle du ge för råd till något som funderar på att börja plugga på Göteborgs universitet?
Att inte vara rädd för att testa. Har du ett område du är intresserad av och skulle kunna tänka dig att arbeta inom, så kör! Det är inte värre än att man hoppar av om man inte trivs. Och det är okej. Det är okej att hoppa av. Det är okej att inte få godkänt på en tenta. Allting handlar om vad DU tycker om. Du behöver inte heller vara dundersäker på det område du väljer. Bara för att du väljer ett område så innebär det inte att du måste jobba med det livet ut sedan. Livet ändras, du förändras men så länge du trivs så är det bra. Då har du gjort något rätt. Så mitt tips är: Våga testa, våga misslyckas.