Studenterna Amanda Philipsson Franzén och Olivia Carlstein är snart färdiga sjukhusfysiker.

Med passion för strålning

Det var kombinationen av studier i fysik och tillämpningar inom sjukvården som lockade Amanda Philipsson Franzén och Olivia Carlstein till programmet. Nu är de inne på sin tionde termin och snart färdiga sjukhusfysiker.

Teknisk fysik, eller kanske läkare? Både Amanda och Olivia funderade redan på gymnasiet att läsa fysik, men var samtidigt intresserade av att arbeta i vården. Även om läkare kanske inte kändes klockrent, så ville de gärna jobba med något där de kunde vara med och påverka.

– Att känna att man kan göra skillnad, säger Amanda.

Som sjukhusfysiker är de experter på strålning och hur den påverkar oss människor, och de ser fram emot att snart börja jobba. De flesta sjukhusfysiker arbetar inom sjukvården, men det finns även andra jobbmöjligheter för den som är expert på strålning, som inom kärnkraftsindustrin eller på medicinteknikföretag.

Att valet föll på sjukhusfysik är ingenting de ångrar idag. Det bästa med programmet är nog fördjupningen om just strålning, tycker de båda studenterna. Att få lära sig hur olika typer av strålning fungerar och hur den påverkar kroppen.
– Man kan använda strålning på så många sätt, och den används så ofta. Vad är det egentligen som händer när du ser en röntgenbild på ditt skelett? Det tycker jag är fascinerande, säger Amanda.

Sjukhusfysikerprogrammet är en ganska okänd utbildning, och Amanda och Olivia får ofta förklara vad de egentligen pluggar för något.
– Jag har fått frågor om hur man ska stretcha en viss muskel, säger Olivia med ett skratt och förklarar att många förväxlar sjukhusfysik med sjukgymnastik.

De två första åren på programmet läste de fysik tillsammans med andra fysikstudenter, och höll då till på campus Johanneberg. Men sedan tredje året har det varit fokus på strålningsfysik och tillämpningar inom hälso- och sjukvården, och undervisningen sker i radiofysikhuset på Sahlgrenska sjukhuset.

Hur är studentlivet i Göteborg?

– Jag tycker inte att man märker av studentlivet så mycket längre. Det märktes betydligt mer de första två åren, när vi var på Chalmersområdet. Men det är ingenting som jag saknar, säger Olivia.

Hur ser ni på framtiden, finns det jobb för sjukhusfysiker?

– Det finns jobb, om man är beredd att flytta på sig. Sen kan man kanske inte få drömjobbet från början, säger Amanda.

Sjukhusfysikerprogrammet

Sjukhusfysikerprogrammet är ett femårigt program som ger en yrkesexamen.

Programmet kräver Grundläggande behörighet och Fysik B, Kemi A, Matematik E eller Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 (områdesbehörighet 9/A9).

https://utbildning.gu.se/program/program_detalj?programid=N1SJU

Amanda Philipsson Franzén

Ålder: 23 år
Kommer från: Jönköping
Vill jobba med i framtiden: På sjukhus, men kan också tänka sig att jobba inom kärnkraftsindustrin

OLIVIA CARLSTEIN

Ålder: 24 år
Kommer från: Trollhättan, men bor idag i Uddevalla
Vill jobba med i framtiden: På sjukhus.