Fullt fokus på forskning Sabbatical-vistelsen i Tyskland gav Håkan Andréasson möjlighet att fördjupa sig i Einsteins mycket komplicerade ekvationer. När han återvände till Göteborg hade han och kollegorna gjort…
Sabbatical-vistelse stärkte hela forskargruppen Att få möjlighet att fokusera helt på forskning och exponeras för en världsledande miljö. Det ser Anna Godhe som den stora behållningen av sin sabbatical-vistelse…
Sommarläsning för hängmattan Som forskare handlar en stor del av arbetet om att publicera sig i olika vetenskapliga sammanhang. Några arbetar med dokumentation av kunskaper för att till…
Kulturarv vid vägskäl Trots att romer och resandefolket har funnits i Sverige i 500 år vet vi inte mycket om deras liv och historia. Ingrid Martins Holmberg har…
4 frågor till Sandra Lagnevall, som läser masterprogrammet i fysisk oceanografi och tillbringar den här terminen på utbyte i Sisal i Mexiko.
Stort tryck på årets regionfinal Intresset var stort för årets regionfinal Unga Forskare i Göteborg, där elever i årskurs 3 ställer ut sina gymnasiearbeten. För första gången hölls utställningen på…
Lever vi i en ny geologisk epok? Människans verksamheter påverkar både jordens klimat och ekosystem. Aktiviteten ger inte bara upphov till miljöförstörelse utan även till bestående förändringar i jordskorpan. Den tidsrymd denna…
Internationella studenter: William Marechal Berätta lite om dig själv? Jag heter William Marechal och kommer från Toulose i Frankrike. Jag är i Sverige för […]
Med hopp om en karriär i Sverige – Jag är glad att jag fått möjligheten att vara här, och hoppas att praktikplatsen hjälper mig att få ett jobb inom min bransch. Det…
Internationella studenter: Thibaud Chatillon Berätta om dig själv? Mitt namn är Thibaud Chatillon. Jag är Erasmusstudent och kommer från Frankrike. Eftersom jag är ung […]
Laboratorium i toppklass Just nu är det bråda tider på NMR-centrum. Nästan alla magneterna är helt uppbokade de närmaste månaderna och forskarna kommer såväl från Göteborgs universitet och…
Internationella studenter: Christian Robson Berätta lite om dig själv? Jag heter Christian Robson och är 24 år från London. Jag har en kandidatexamen i […]
PROJEKT: KINA Kina står idag inför utmaningar med bland annat klimatförändringar och miljöförstöring. Samtidigt pågår ett arbete för att möta problemen. Idag har Göteborgs universitet flera forskningssamarbeten…
I krisens spår kom drömjobbet Emelie Fritz doktorandtid i Tyskland började med en mindre skräckupplevelse. Sju år senare är hon Frau Doktor Fritz och känner att hon har hittat hem.
Från avslag till stor framgång I knivskarp konkurrens föll forskaren Karl Börjesson på målsnöret trots högsta betyg när han sökte forskningsanslag från Europeiska forskningsrådet, ERC. Då tog stiftelseorganisationen Swedish Foundations…
Vägen mot skräddarsydd medicinering Med hjälp av mikrofluid-chip och stamceller skapar fysikern Amin Banaeiyan mänsklig vävnad och testar olika mediciners effekter på vävnaden. Projektet heter Organo Vitro, och målsättningen…
På hemmaplan efter arton år Down Under Efter arton års forskning om reptiler och amfibier i Australien är Mats Olsson tillbaka som professor på Göteborgs universitet, där allting en gång började.
Hon söker efter svaren på frågor som ännu inte ställts Mikroskopi och skräddarsydda mikrometer-små kanaler är några av hörnstenarna i biologen Caroline Beck Adiels forskning. Med hjälp av dem kan hon studera enskilda celler för…
De utforskar landet med tusen kullar Tillsammans med lokala forskare i bergslandet Rwanda undersöker forskarna Göran Wallin och Johan Uddling hur Afrikas största kvarvarande tropiska bergsregnskog reagerar på klimatförändringarna. − Det…