Studenten Amelia Thelandersson har valt att göra sitt masterarbete utomlands.

5 frågor till…

Amelia Thelandersson, som läser fysisk oceanografi och gör sitt
masterarbete vid Universidad Nacional Autónoma de México i Mexico City.

Varför valde du just fysisk oceanografi?
– Eftersom havet är så spännande! Vi vet nästan ingenting om stora delar av det, processerna i havet är så stora och så viktiga för jorden och klimatet. Sen hjälper det ju att jag tycker mycket om programmering och matematik vilket egentligen är det mesta vi gör.

Vad handlar ditt masterarbete om?
– Mitt projekt är ett av flera som försöker kategorisera vilken effekt bukten Bahía de Sebastián Vizcaíno på Mexikos västkust har på fysiska processer längs Mexikos och USAs kust. Trots att det finns bevis på att den påverkar fysiska processer vid Los Angeles, så är dess faktiska påverkan i stort sett okänd.

Vad är det bästa med att plugga utomlands?
– Det är en utmaning som jag tror jag behövde efter att inte ha kunnat lämna Sverige på så länge. Jag tror det är väldigt viktigt att få känna att jag kan flytta någonstans som är helt annorlunda men ändå hitta en plats för mig och inse att trots olika kulturer hittar man alltid personer som delar ens intressen eller upplevelser.

Vad tar du med dig från din tid utomlands?
–  Spanskakunskaper! Kunde ingenting innan jag åkte hit och nu pratar jag med flera vänner bara på spanska, det var och är ganska svårt men det är roligt också! Jag har växt mycket akademiskt också och lärt mig om hur den akademiska världen fungerar, hur jag kan bli tagen seriöst som ung kvinna i forskningen.

Finns det några skillnader på att plugga i Sverige? 
– För mig personligen tror jag den största skillnaden är att jag nu måste äta lunch vid 15-tiden i stället för vid kl 12-13 som jag brukar. Det är ganska svårt att hålla ut, jag har behövt förklara konceptet fika för att inte gå under runt 14-tiden!