Porträttbild av Johan Eklöf i svarta kläder och i en miljö av exotiska växter och träd.

”Barn är naturligt intresserade av naturvetenskap”

Johan Eklöf är fladdermusforskare och författare.

”Jag är konsult, jag har ett eget företag. På sommarhalvåret inventerar jag fladdermöss, på vintern skriver jag böcker. Fladdermössen är i dvala på vintern, så man kan inte göra så mycket studier då.

Det absolut bästa med mitt jobb är att jag har två så olika perioder. När hösten kommer brukar jag tycka att det är ganska skönt att gå till kontoret och grotta ner mig och börja skriva på någonting. Sen när våren kommer är jag ganska trött på det, så då ser fram emot att åka ut i fält.

Det var en slump att det blev just fladdermöss. Jag pluggade biologi, och gjorde mitt examensarbete för en av forskarna på Zoologen. Samarbetet flöt på ganska bra, så när det utlystes en doktorandtjänst hos honom så sökte jag den. Och han forskade på fladdermöss!

Fladdermöss är speciella på så sätt att de har ett sinne, ekopejling, som vi inte riktigt förstår. De kan röra sig på natten – när vi människor är ganska så hjälplösa.

Jag har precis släppt boken Mörkermanifestet som handlar om artificiellt ljus och dess påverkan. När jag upptäckte att fladdermöss påverkas mycket av fasadbelysning på kyrkor, undrade jag hur det står till med andra djur. Så jag började fundera på detta, vilket ledde till en bok om mörker. Själv tycker jag att det är trivsamt i skymningen.

Jag ser ljusförorening som ett stort och växande problem. Vi skulle bara kunna släcka ner, men det kanske vi inte vill. Så det gäller att hitta en medelväg.

Det jag har haft mest nytta av från min utbildning är att skriva. Alla uppsatser och alla artiklar man skrev som doktorand. Att uttrycka sig i skrift. En annan sak är att hålla föredrag och att berätta om sin egen forskning. De här sakerna är väldigt värdefulla att få med sig. Jag har insett att de kurser som man skulle presentera mycket i var lärorika.

Jag skriver barnböcker också, hittills en om fladdermöss och en evolutionsbok. Barn är naturligt intresserade av naturvetenskap. Jag tänker på det ibland, att i exempelvis frågeprogram i tv så skrattas det lite om det är en naturvetenskaplig fråga, att det liksom är överkurs. Jag har alltid förvånats över det, för naturvetenskap är inte svårare än någonting annat. Jag vet inte vad det är, kanske någon attityd om att det ska vara svårt.

Detta är en del av mina drivkrafter i skrivandet, att göra det lättillgängligt och att avdramatisera naturvetenskap lite.”

Johan Eklöf

Ålder: 47 år.

Utbildning: Forskarutbildning i zoologi från Göteborgs universitet.

Bor: Bollebygd.

Gör på sin fritid: Det varierar lite grann. Vi har en sommarstuga som vi planerar att göra om till hus. Om jag bara ska slappna av hemma, drar jag igång Garageband på Ipaden och gör lite musik, synthpop. Det är ren avkoppling, jag har inga ambitioner.