Ny upptäckt banar väg för mer hjärnliknande datorer

Att få datorer att göra beräkningar lika energisnålt som våra hjärnor har länge varit ett mål för forskningen. Nu har en studie, ledd av forskare vid Göteborgs universitet, för första gången lyckats kombinera en minnesfunktion med en beräkningsfunktion i samma komponent. Upptäckten banar väg för effektivare teknik i alltifrån mobiltelefoner till självkörande bilar.

Datorer som kan ta sig an avancerade kognitiva uppgifter som att känna igen språk och bilder – eller som har övermänskliga schackkunskaper – har tack vare AI-tekniker fått stort genomslag de senaste åren. Samtidigt är den mänskliga hjärnan än så länge överlägsen när det gäller hur effektivt och energisnålt som uppgifterna kan utföras.

– Att hitta nya sätt att göra beräkningar som liknar hjärnans energieffektiva processer har varit ett stort forskningsmål i årtionden. Just kognitiva uppgifter som bild- och röstigenkänning kräver mycket datorkraft, och energisnålare lösningar är särskilt viktiga i mobila applikationer som exempelvis mobiltelefoner, drönare eller satelliter, säger Johan Åkerman, professor i tillämpad spinntronik vid Göteborgs universitet.

Läs hela nyheten: Ny upptäckt banar väg för mer hjärnliknande datorer (gu.se)